Lefolyó dugulások Covid-19 alatt

WC dugulás nedves törlőkendő miatt – a COVID-19 és a lefolyók kapcsolata

Szerző: | 2021.05.16. | Cikkek

Ebben a cikkben az alábbi témákat feszegetem:

  • a COVID-19 vírustól való félelem és a duguláselhárítás kapcsolata
  • lefolyótisztító szerek, melyek nagyon messze állnak a csodaszerektől
  • a WC pumpa, mint lesajnált duguláselhárítási eszköz
  • a nagy WC papír hisztéria
  • a koronavírus tengerentúli hatása a szennyvízhálózatra

és szó lesz az egyik kedvenc témámról is: WC dugulások a nedves törlőkendők miatt (mert ugyebár azok úgyis lebomlanak…)

Ez a cikk szigorúan saját tapasztalataim, illetve ügyfeleimmel való beszélgetések alapján íródott. Munkaterületem Budapest és vonzáskörzete. Az ország más területein, illetve más duguláselhárító szakemberek ettől eltérő tapasztalatokkal rendelkezhetnek.

COVID-19 első hullám: 2020 március

Amikor a Covid-19-ként elhíresült SARS-CoV-2 vírus 2020 januárban hivatalosan is begyűrűzött Magyarországra, majd márciusban rendkívüli intézkedéseket vezetett be a Kormány, elindult a vírus elleni védekezés első hulláma. Ekkor a háztartásokban még a „normál” esetszámú lefolyó dugulásokról beszélhettünk.

Eleinte viszonylag kevesen vették komolyan a fertőzésveszélyt. Duguláselhárításaim során nem nagyon viselték a maszkot, még nem tudták hová tenni az új helyzetet. A lefolyó dugulások helyszínein ügyfeleimnek csak kis része aggódott komolyan a koronavírus miatt. Ők viselték az egészségügyi maszkot és teljesen logikusan elvárták ugyanezt tőlem is. Azonban ennek ellenkezőjére is bőven akadt példa.

Az első két hétben a lefolyódugulások terén nem tapasztaltam változást, nagyjából a megszokott mennyiségű telefonhívás érkezett.

Az első jól érzékelhető változás március végén, április elején jelentkezett.

Amikor a sajtóban és minden más médiában megjelent, hogy a koronavírus szövődményeinek már magyar halálos áldozata is van, az emberek kezdték komolyabban venni a figyelmeztetéseket. A kezdeti lazaságot felváltotta az enyhe paranoia. Olyannyira, hogy megcsappantak a duguláselhárítással kapcsolatos telefonos hívásaim. Először furcsának tartottam a jelenséget, mert arra számítottam, hogy mivel sokan elkezdtek „home office”-ban dolgozni, szinte az egész napot otthon töltik. Többet használják a mosogatót, mosogatógépet, többet járnak WC-re, így majd megnövekszik a lefolyó dugulások száma is…

COVID-19 coronavirus, WC dugulás nedves törlőkendő miatt
Sejtettem, hogy a Covid-19-től való félelem az oka a hívások csökkenésének. A kezdeti gyanúmat alátámasztották a későbbi ügyfeleimmel történt beszélgetések, ahol beigazolódott a sejtésem. A dugulások száma emelkedett, csak az emberekben nagyobb volt a félelem, hogy egy idegen ember esetleg megfertőzi őket a Covid-19 vírussal. A háztartásokban előforduló kezdeti stádiumban lévő lefolyódugulásokhoz nem hívtak segítséget. A tulajdonosok inkább együtt éltek a bugyborékoló lefolyók hangjaival és az egyre nehezebben lefolyó vízzel.

Lefolyó dugulás elhárítása házilag

Az eddigiekhez képest sokkal többen próbálták saját maguk orvosolni a lefolyók dugulásait. Rengetegen kerestek az interneten különféle duguláselhárítási praktikákat. Az eldugult lefolyók tisztítását önerőből, saját kezűleg elvégezhető módszerekkel próbálták megoldani.

A klasszikus szódabikarbóna forró-víz párost próbálták a legtöbben, amivel egy kezdeti stádiumban lévő lefolyót talán sikeresen meg lehet tisztítani. De amikor már alig folyik el a zsíros lefolyólé a mosogatóból, akkor teljesen hatástalan. És abban az esetben is, ha a túl sok popsitörlőtől tömődött el a vécé.

A különféle vegyszerek, lefolyótisztító granulátumok is terítékre kerültek. Mivel ezek a vegyszerek eléggé agresszívek, ezért használatukkor körültekintően kell eljárni.

Számos esetben hívtak telefonon, hogy az eldugult mosogató lefolyójába beleöntötték a használati útmutatóban szereplő előírt mennyiségű lefolyó tisztító szert (vagy egy kicsit többet is, biztos, ami biztos alapon), de sokkal rosszabb lett a helyzet.

„Most már egyáltalán nem folyik le a mosogatóból a szennyvíz.”

Legyek szíves, adjak tanácsot, mitévők legyenek. Hátha sikerül megmenteni a helyzetet, mert ha van rá mód, akkor a koronavírus-fertőzés veszélyeitől tartva nem szeretnének duguláselhárító szakembert hívni.

Az is közrejátszott, hogy abban az időben sajnos sok ember veszítette el az állását. A családok kevesebb bevétellel voltak kénytelenek tervezni, ezért elkezdtek takarékoskodni. A duguláselhárítási árakat megismerve egy sokkal olcsóbb megoldásban reménykedtek.

A beszélgetések során szokott kiderülni, hogy egy régóta húzott-halasztott lefolyódugulásról van szó. Már minden olyan duguláselhárító praktikát kipróbáltak, ami az interneten fellehető, illetve azokat is, melyeket az ismerősök tanácsoltak.

Lefolyó tisztító szerek vagy WC pumpa?

Azokban az esetekben, amikor még nem ennyire tragikus a helyzet, mindig a jól bevált WC pumpa használatát szoktam ajánlani, elmagyarázva a helyes technikát. Általában hitetlenkednek, ha meghallják ezt a javaslatot, mert a legtöbben egy elavult ósdi eszközt látnak benne. Szemben a mai modern lefolyótisztítókkal, amiket csak beleöntenek az eldugult lefolyóba és csoda történik.

A legtöbb esetben az a csoda, ha nem történik semmi…

A „csodaszer”

Mr Muscle lefolyótisztító

A lefolyótisztító vegyszerek hatásosak lehetnek a kezdeti stádiumban lévő mosdó, vagy fürdőkád lefolyójának dugulásánál, ahol a lefolyónyílás közelében felhalmozódott hajszálakat, szőrszálakat hatékonyan feloldják ezek az anyagok. De a konyhai mosogatónál előforduló dugulást nem hajszálak okozzák, hanem a zsírral, étolajjal keveredett mosogatószer ülepszik le a lefolyócsövekben. Ebben a zsíros masszában már könnyen megtapad a lefolyócsőbe került ételmaradék, ami aztán felhalmozódik és lefolyó dugulást okoz. Ez jellemzően sokkal távolabb esik attól a ponttól, mint ahol a duguláselhárító szerek ki tudnák fejteni „jótékony” hatásukat…

Abban az esetben, ha a lerakódás a lefolyónyílás környékén is megtalálható, például a bűzelzáró szifonban, akkor a lefolyóba öntött duguláselhárító szer valamennyire képes megdolgozni a zsíros masszát. De általában nem bír vele, így az csak még jobban összesűrűsödik. Így alakul ki az a helyzet, amikor az előbb még nehezen távozó mosogatóvíz már elszivárogni sem tud.

A „szürke eminenciás”

Viszont a vegyi anyagokkal szemben egy jó WC pumpa megfelelő technikával párosítva sokkal hatékonyabb tud lenni. Ezzel az eszközzel egy nem túl komplikált otthoni lefolyó dugulást képesek lehetünk pillanatok alatt elhárítani. Ezért minden háztartásban kellene lennie egynek. Egy kezdeti stádiumban lévő lefolyódugulás elhárításánál mindenképpen ez az először bevetendő fegyver.

De az emberek sajnos rendkívül fogékonyak a könnyű megoldást ígérő dolgokra és makacsul hinni akarnak a reklámoknak.

Sok esetben a lefolyó szifon levétele és kitisztítása „tűzoltás jelleggel” megoldást jelentene, de nem mindenki vállalkozik arra, hogy telefonos instrukciók alapján szétszedje a régóta üzemben lévő alkatrészt. Sok esetben a régi tömítések annyira össze vannak gyógyulva, hogy férfiember segítsége nélkül, illetve szerszámok hiányában csak a nagyon bátor háziasszonyok tesznek kísérletet a bűzzáró szifon szétszedésére. Abban az esetben ha sikerül is szétszedni, a tönkrement tömítésekkel összerakott lefolyószifon szerencsés esetben csak szivárogni fog, rosszabb esetben pedig ömlik belőle a víz. De ilyen mértékű szerelés nem is várható el tőlük.

Sikerként szoktam elkönyvelni, ha néhány esetben telefonon keresztül adott duguláselhárítási tippjeim alapján sikerül elhárítani bármilyen lefolyó dugulását.

Az esetek nagy többségében azonban nem tudják saját kezűleg megoldani a problémát, mert azokat a helyzeteket már lehetetlen professzionális duguláselhárító eszközök nélkül orvosolni. A helyszínen aztán mindig bebizonyosodik, hogy egy elhanyagolt lefolyódugulást nem lehet házi praktikákkal eltüntetni. Számos alkalommal kellett kivakarni a mosogató szifonjába kötött lefolyótisztító granulátumot és ezek még a szerencsésebb esetek voltak.

Manapság egyre több bűzzáró szifon csatlakozik a lefolyórendszerhez flexibilis csővel. Ezeket a vékonyfalú csöveket elég hamar tönkre lehet tenni lefolyótisztító szerekkel. Abban az esetben, ha az előírt mennyiségnél több vegyszert teszünk a lefolyó nyílásába, majd forró vizet ráborítva olyan hő fejlődik ezekben a flexibilis lefolyócsövekben, hogy eldeformálódnak. Sokszor olyan maradandó alakváltozást szenvednek, hogy ki kell cserélni őket.

A nagy WC papír felvásárlási láz

Biztosan sokan emlékeznek, amikor az első korlátozások idején a vásárlók megrohamozták a szupermarketeket. Felvásárolták az összes tartós élelmiszert, lisztet, cukrot. Olyan érzése volt az embereknek, mintha egyesek háborúra készülnének. Természetesen a WC papír is hiánycikk volt, a boltok polcai üresen tátongtak.

Nem csak nálunk. Ez egy nemzetközi hisztéria volt…

üres WC papír tároló polc a COVID-19 elején

COVID-19 első hullám: üres WC papír tároló polcok egy ausztrál szupermarketben

ABC News: Kerrin Binnie

forrás: https://www.abc.net.au

Az USA-ban és Ausztráliában például akkora volt a baj, hogy volt akiknek nem maradt WC papír.

Ezidőtájt a Google top keresési találatai között volt a „bidé” szó, illetve „bidé használata” kifejezés…

A pandémia alatt rengetegen használtak WC papír helyett alternatív dolgokat. Ezért például tömeges méreteket öltött a WC dugulás nedves törlőkendő miatt. De előfordult mindenféle WC papír helyettesítő anyag. Pédául újságpapírt, rongyot, konyhai papírtörlőt is használtak.

Ez aztán azt eredményezte, hogy tömegesen dugultak el a szennyvíztisztító telepeken lévő óriási átemelő szivattyúk. Javításuk horribilis összegeket emésztett fel.

A probléma kezelése lakossági szinten

A tengerentúlon tele volt a média a lakossághoz intézett kampányszerű felhívásokkal. Próbálták informálni az embereket, hogy hogyan kerülhetőek el a WC dugulások a nedves törlőkendők miatt,  vagyis hogy mit dobhatnak a WC-be és mit nem. Amivel sűrűn lehetett találkozni, az a 3P volt: Pee, Poo, Paper (toilet), vagyis pisi, kaki, WC papír. Ezek mehettek csak a WC lefolyókba, a többi anyag tiltó listán volt. Még a WC-be dobható, lebomlónak aposztrofált nedves törlőkendő is! Ugyanis az csak egy marketing fogás. Lebomlik, csak nem mindegy mennyi idő alatt…

Az biztos, hogy a szennyvíztisztítókba még egészben érkezik meg.

„A nedves törlőkendő gyártók előszeretettel írják rá a termékeikre, hogy WC-ben leöblíthető. Az más kérdés, hogy bele kell-e dobni. Gyakorlatilag bármi lehúzható a WC lefolyón, még egy mobiltelefon is”

Love Your Loo, duguláselhárítás árak

WC dugulás elleni mókás grafika

Metropolitan Sewer District of Greater Cincinnati

forrás: smartcitiesdive.com

Nem emlékszem, hogy eközben Magyarországon, vagy Európa más országaiban lettek volna hasonló figyelemfelkeltő próbálkozások. Lehet, hogy néhányszor említették a médiában, de kampányszerűen nem fordult elő az biztos. Valamiért nálunk ez nem szorult magyarázatra…

Gondok a szennyvíztisztítókban

Az USA Oregon államában szolgáltató Clean Water Services szóvivője elmondta, hogy a szennyvíztisztító telepeken lévő szivattyúk dugulása „békeidőben” is visszatérő probléma, de a vírushelyzet miatt túlterheltek a szivattyúállomások. A megyében 39 szennyvíztisztító állomás működik, ebből legalább 5-nél folyamatosak a műszaki problémák. Nedves törlőkendők, szalvéták, felmosó rongyok, mop-ok! és más nem oda való dolgok okozzák a bajt. A felhasználók mindenféle dolgot beledobálnak a WC lefolyókba, melyek nem esnek szét, nem bomlanak le. Ennek következtében összetorlódva előbb-utóbb a szennyvízcsatornában és a szennyvízkezelő telepeken is dugulásokat okoznak. Az is elhangzott, hogy a szivattyúkat normál esetben évente egyszer szokták karbantartani. A lakosság felelőtlensége miatt most heti rendszerességgel kénytelenek megejteni a tisztításukat.

WC dugulás nedves törlőkendő miatt – a COVID-19 és a lefolyók kapcsolata

Tisztításra kiemelt átemelő szivattyú egy Washington megyei szennyvíztelepen.

Clean Water Services

forrás: https://www.opb.org

Ausztráliában sem volt egyszerű a helyzet, ott is számtalan esetben fordultak elő WC dugulások egészségügyi törlőkendők miatt

Szennyvíztelep szivattyújának dugulása hajszálak és nedves törlőkendők miatt (Perth, Ausztrália)

óriási dugulás emberi hajból és egyéb nem szennyvízvezetékbe való dolgokból egy Perth-i (Ausztrália) szennyvíztisztító szivattyújában

Water Corporation

forrás: https://www.abc.net.au

WC dugulás nedves törlőkendő miatt – a COVID-19 és a lefolyók kapcsolata

Egy 8 tonnás dugulás része, amit egy New South Wales-i (Ausztrália) szennyvíztelepen „fogtak ki” 2020 júniusában. A markológép kanala tele van rongyokkal és nedves törlőkendőkkel.

Hunter Water

forrás: https://www.abc.net.au

Tömeges WC dugulás nedves törlőkendő miatt?!

Azért ez nagyon súlyos!

Azt gondolhatnánk, hogy semmiség az a pár darab popsitörlő, amit lehúzunk a vécén, közben ezektől a kis vackoktól letérdel egy komplett csatornahálózat…

Egyébként már tervben van, hogy az USA-ban 2022-től minden gyártónak kötelező lesz feltüntetnie a nedves törlőkendők csomagolásán egy „ne húzd le a vécén” logót.

COVID-19 második hullám: 2020 augusztus

A nyári időszakban csökkentek a vírusos fertőzéses esetek, az élet nagyjából visszatért a megszokott kerékvágásba, újra több duguláselhárítás akadt, de aztán nyár végén ismét emelkedtek a vírusos megbetegedések számai…

Egyre több ember próbálta meg saját maga, vagy a szomszédja, ismerőse által elhárítani a lefolyódugulást.

A tapasztalat ekkor már azt mutatta, hogy az emberek egész jól alkalmazkodnak az otthonukban előforduló dugulásokhoz. Például annyira hozzászoktak már ahhoz, hogy a mosdó lefolyóban lassan folyik le a víz, illetve a zuhanyzóból, fürdőkádból épphogy csak elszivárgó nedű sem zavarja őket túlságosan. Ez mindig akkor derült ki, amikor pl. WC dugulásához hívtak, de a dugulás elhárításának folyamata alatt észrevettem, hogy a többi szaniter lefolyója sem teljesen úgy nyeli a vizet, ahogy kellene. Ilyenkor mellékesen megjegyezték:

„Egy ideje már ilyen, de egészen megszoktuk. Viszont a WC dugulása tarthatatlan volt.”

Van is erre egy elméletem:

A Covid-19 pandémia idején a lefolyó dugulásokat és megszüntetésüket sok felhasználó az alábbi fontossági sorrend alapján rendszerezi:

  • mosdó dugulása – szóra sem érdemes
  • fürdőkád dugulása – sebaj, majd használjuk a zuhanyt (abban az esetben, ha van)
  • zuhanyzó dugulása – valahogy csak kimozogjuk, lassan elszivárog, jó lesz az még…
  • mosogató dugulása – ez már roppant kellemetlen, mosogatáskor a WC pumpa használata bevett protokoll, ez sokáig nem megy, de még kibírjuk valahogy…
  • WC dugulása – nincs mese, elönt minket a …, most azonnal hívjunk egy duguláselhárító szakembert!

Munkáim során előforduló klasszikus WC dugulások

WC duguláselhárítások alkalmával elég változatos dolgok szoktak fennakadni a duguláselhárító gépeim spiráljain.

Szétázott, de mégis dugulást okozó WC papír gurigák, műanyag WC illatosító kosarak, melyek nem akadtak fenn rögtön a WC csésze hátuljánál, hanem továbbhaladva a lefolyóvezetékben egy távolabbi ponton torlaszolták el a szennyvíz útját. Néha rongyok, papír maszkok, tisztasági betétek is előfordulnak az eldugult lefolyócsövekben.

De nem csak a tengerentúlon hajlamosak túlzásokba esni a felhasználók és az ajánlások ellenére rengeteg egészségügyi törlőkendőt beledobni a vécébe. Nálunk is viszonylag gyakran előfordul WC dugulás nedves törlőkendő miatt, de szerencsére nem beszélhetünk tömeges esetekről. Egyébként egy hibátlan lefolyórendszernek meg sem kottyan 1-2 nedves törlőkendő, de amikor egyszerre 8-at, 10-et dobnak bele, akkor rendszerint egy óriási dugulás a végeredmény…

Covid-19 harmadik hullám: 2021 február közepe

A lakástulajdonosokkal folytatott beszélgetéseim során kialakult az a véleményem, hogy az emberek tudatába már elég jól beépült a maszk használata és egyéb óvintézkedések. Mivel már több vakcina is elérhető a Covid-19 vírus ellen, a lakosság fellélegezni látszik. Kezdik egy kicsit derűsebben látni a sorsukat. Felfogták, hogy ez a vírus, mint ahogy az eddigiek is, már örökre itt marad az életünkben, együtt kell vele élnünk.

Ahhoz képest, hogy a szennyvízben jelentős mértékben jelen van a vírusok örökítő anyaga, szerencsére még nem fertőződtem meg. Pedig ha van olyan foglakozás, ahol ki van téve az ember a fertőzésveszélynek – az egészségügyön kívül -, akkor a duguláselhárítás az. Természetesen egyébként is gumikesztyűben szoktam dolgozni, de most még a szájmaszkot is viselem, mert még nem vagyok beoltva és az elvégzett tesztek alapján nem is estem át a Covid fertőzésen.

Úgy látom, hogy a harmadik hullám idején kezd visszaállni az ügymenet a megszokott kerékvágásba. Ügyfeleim közül sokan megkapták az első adag vakcinájukat, sőt egyre többen már túl vannak a második oltáson is. Talán ennek tudható be, hogy egyre többször csörög a telefonom…

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás