Lefolyó dugulás ellen

Lefolyó dugulás ellen – Hasznos tippek, praktikák

Szerző: | 2021. 06. 10. | Cikkek

Hogyan keletkeznek a lefolyók dugulásai és milyen praktikákkal tudunk ellenük hatékonyan védekezni?

A lefolyók dugulása alapvetően 3 okból következik be:

 

 • a lefolyócső fizikális sérülése, illetve annak keresztmetszetében történt változás miatt
 • természetes elzsírosodás következtében
 • nem megfelelő kivitelezés, emberi hanyagság, mulasztás okán

Valamilyen fizikai behatás miatt sérült lefolyócsövek

Építkezési munkálatok alatt gyakran előfordul, hogy csákánnyal, ásóval, vagy valamilyen munkagéppel „sikerül” a lefolyócsövet eltörni, vagy megrepeszteni. Ez önmagában még nem tragédia, viszont az már sokkal inkább, ha hanyagságból, nemtörődömségből ezek a sérülések nem szakszerűen kerülnek kijavításra…

Ilyen esetekben hónapok, évek során a sérült lefolyócsőből szivárgó szennyvíz kimossa a cső körül található homoktöltést, és a csatornára nehezedő súlyos földréteg nyomásának hatására az megroppan. A megsüllyedt lefolyócsőnek megváltozik a lejtése, esetenként annyira, hogy úgynevezett „kontra” jön létre, vagyis a szennyvízvezeték visszafelé lejt. Így a szennyvíz nem képes egyenletes sebességgel haladni a csatornában. Torlódik a csőben, ezáltal lelassul és a hordalékot lerakja. Idővel ez a hordalék annyira felgyűlik, hogy a lefolyócső eldugul.

Lefolyó dugulás és a növények

Gyakran előfordul, hogy a repedt, törött csatornából szivárgó szennyvíz miatt a fás szárú növények gyökerei tápanyagban dús nedvességet találva behatolnak a sérült lefolyócsőbe, vagy a vastagabb gyökerek megnyomják, eltorzítják azokat. Ezzel a lefolyók dugulását, illetve a cső további deformációját idézik elő.

Ilyen esetekben sajnos nincs mit tenni, ki kell cseréni az adott szakaszon a lefolyócsövet.

Miért dugul el a konyhai lefolyó?

A mosogató dugulása elsősorban a lefolyócsövek természetes elzsírosodása miatt következik be.

Gyakran kérdezik tőlem, hogy miért zsírosodik el a konyhai lefolyó, hiszen nagyon vigyáznak, nem öntik a mosogatóba az elhasznált étolajat, zsírt. Sőt, az ételmaradék zömét is a szemetesbe dobják. Ilyenkor az a válaszom, hogy abszolút helyesen járnak el az ott lakók. A mosogató dugulása ellen úgy védekezhetünk a leghatékonyabban, hogy a konyhai lefolyóba be sem kerül nagy mennyiségű zsiradék.

DE…

…a mosogatóba, mosogatógépbe kerülő tányérokon, edényeken és evőeszközökön minimális olajos, zsíros réteg mindig marad. Legyen ez bármennyire is kis mennyiség, mosogatás közben a mosogatószer leoldja a felületükről és a mosogatóvízzel keveredve távozik a konyhai lefolyón keresztül a csatornába. A mosogatóban még meleg mosogatólé a lefolyóban haladva fokozatosan lehűl, ezáltal ez a zsíros emulzió kicsapódik a lefolyócső belső falára és idővel a mosogató dugulását okozza.

Különösen télen, az áthűlt falazatban és födémben futó vezetékekben fokozódik ez a jelenség. Az idő múlásával ezek a zsíros rétegek egymásra rakódva vastag kocsonya-szerű anyaggá állnak össze. Ez a „zsírdugó” a lefolyócső keresztmetszetét oly mértékben csökkenti, hogy a szennyvíz már alig-alig tud távozni az eldugult lefolyón keresztül. Így aztán szép fokozatosan bekövetkezik a mosogató dugulása.

Abban az esetben, ha a mosogatógép közvetlenül a mosogatószifonba van bekötve, a gép által kiszivattyúzott szennyvíz sem tud távozni a csatornarendszer felé. ilyenkor a mosogatólé a mosogatóba torlódik vissza.

A mosogatók dugulásának gyakorisága függ a falban, padozatban elhelyezkedő lefolyócső átmérőjétől illetve attól, hogy mennyi és mennyire éles fordulókkal sikerült kivitelezni a konyhai lefolyórendszert. A túl sok 90°-os forduló semmilyen csatornarendszer esetében nem nevezhető optimálisnak.

A szabványnál kisebb átmérőjű lefolyócsövek, technikailag nem megfelelő kivitelezés

Ideális esetben a konyhai lefolyó vezetéke 50 mm átmérőjű PVC cső, ami nem szerencsés, ha túl hosszan kanyarog, mielőtt betorkollik a 110 mm-es főágba. Azonban az utóbbi 20 évben épült családi házakban, lakásokban egyre gyakrabban találkozom 40 mm átmérőjű lefolyó csövekkel, melyek esetenként 10-15 méter hossz után érkeznek bele a főágba. Ha ezekbe a kis keresztmetszetű, éles fordulókkal tarkított lefolyócsövekbe beleköt a zsíros massza, akkor a lefolyó dugulás ellen küzdő duguláselhárító spirál is nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem tud elfordulni.

Nem tudom, hogy miért alakult ki ez a hibás gyakorlat egyes tervezők, kivitelező szakemberek körében. Jelentős pénzösszeget egészen biztosan nem spórolnak vele. Lakásonként azon a pár méter lefolyócsövön nincs annyi megtakarítás, hogy kockáztassuk a későbbi hibamentes működést. Gondolhatnánk arra is, hogy a kisebb átmérőjű csővel könnyebb dolgozni, kisebb mélységű hornyot kell vésni a falba. Ez valamelyest így is van, de vajon kinek éri meg, ha gyakran előfordul a mosogató dugulása?

Szerintem senkinek, de nem a kivitelező kerül majd évek, vagy akár már hónapok múlva kellemetlen helyzetbe. A tulajdonos pedig vélhetően nem szívesen veretné szét a viszonylag új konyháját, hogy a szűk keresztmetszetű lefolyócsöveket kicseréltesse…

Így kerülhető el a mosogató dugulása

Tippek, praktikák konyhai lefolyó dugulások ellen

Tipp 1:

Lehetőleg ne folyó vízben mosogassunk, inkább engedjük tele a mosogatót, majd a mosogatás végeztével az összes mosogatóvizet egyszerre engedjük le. Így a viszonylag nagy mennyiségű szennyvíz kellően átmossa a lefolyóvezetéket, és jó eséllyel távoznak az esetleg bekerült nagyobb ételmaradékok.

Tipp 2:

Ne használjunk túl sok mosogatószert. Ez fokozza a zsíros massza képződését, majd idővel a lefolyócsőben egyre jobban összeállva kövesedéshez vezet.

Tipp 3:

Havonta egyszer egy jó minőségű WC pumpa használatával tisztítsuk meg a mosogató lefolyóját. Ha rendszeresen alkalmazzuk ezt a módszert, akkor már ezzel az egy praktikával nagy eséllyel elkerülhető a mosogató dugulása.

Tipp 4:

Az elhasznált étolajat NE öntsünk a konyhai lefolyóba, ez a lefolyó rendkívül gyors elzsírosodásához vezet! Gyűjtsük össze műanyag kannákba, vagy PET palackokba és adjuk le benzinkúton, vagy egy hulladékudvarban.

Tipp 5:

A mosogatógépben használjunk inkább folyékony mosogatószert tabletta helyett. Legalábbis ne alkalmazzuk folyamatosan a szilárd szereket, mert ezek használata hosszú távon a lefolyóvezeték elkövesedéséhez vezet.

Tipp 6:

Havonta egyszer töltsük tele a mosogatót és oldjunk fel benne pár evőkanálnyi „Trisót”. Mikor jól elkeveredett, engedjük le a lefolyóba. A Trisó rendkívül jó zsíroldó és a lefolyótisztító szerekkel ellentétben nem agresszív. Ráadásul az ára is sokkal kedvezőbb, talán ez a legolcsóbb vegyszer a konyhai lefolyó dugulás ellen.

 

konyhai lefolyó karbantartása WC pumpával

Amikor már megtörtént a baj:

Mosogató duguláselhárítása házilag

Tipp 1:

Sose öntsünk lefolyótisztító szert az eldugult konyhai lefolyóba! Amennyiben a mosogató dugulása már olyan stádiumban van, hogy a víz alig, vagy egyáltalán nem szivárog el, akkor ezek az anyagok sem jutnak el a dugulást okozó gócpontig. Így viszont a szifonba beleköthet a duguláselhárító granulátum, ezzel még nagyobb gondot okozunk magunknak…

A SÓSAVAT meg pláne kerüljük!!! Ha a sikertelen próbálkozás után kénytelenek vagyunk duguláselhárító szakembert hívni, ő sem lesz elragadtatva a maró anyagban való turkálástól. A szerszámok felületét pedig a lefolyócsőben lévő savas elegy megmarja, ezzel jelentősen amortizálva azokat.

A teljesen eldugult lefolyón a sokat emlegetett házi duguláselhárítók „Jolly Jokere”, a szódabikarbóna-ecet páros sem segít. Ugyanabból az okból kifolyólag, mint a bolti lefolyótisztító szerek.

Tipp 2:

Először mindenképp WC pumpával próbálkozzunk, ez a konyhai lefolyó dugulás elleni harc legolcsóbb eszköze. Használata közben a túlfolyó nyílást és abban az esetben, ha kéttálcás a mosogatónk, akkor a másik lefolyónyílást is dugaszoljuk el. Ez az módszer „tűzoltás” jelleggel sok esetben megteszi, viszonylag gyakran meg is oldja a problémát azzal, hogy a jó technikával használt WC pumpa fellazítja a szifonban és a lefolyóban lévő szennyeződéseket.

Tipp 3:

A szifon szétszerelése és kitakarítása után próbálkozhatunk a barkácsáruházakban és barkácsboltokban is kapható kézi duguláselhárító spirál használatával.

Ez a művelet ideális esetben legalább három személy közreműködését igényli:

Egy személy a spirált nyomja befelé a falba menő lefolyócsőbe, egy ember a másik végét tekeri, a harmadik pedig a spirál közepét tartja, hogy az ne tekeredjen csomóba. Ez az eljárás is eredményes lehet, amennyiben még nem kövesedett el a mosogató dugulását okozó zsíros massza.

 

Mitől dugul el a WC?

Hogyan védekezhetünk WC dugulás ellen?

Az alábbi dolgok miatt szoktak eldugulni a WC-k:

 • műanyag WC illatosító
 • felmosórongy, „mop”
 • akár egész tekercs WC papír
 • egyszerre túl sok WC papír, vagy túl sok nedves törlőkendő
 • rendszeresen túl kevés vízzel való öblítés
 • WC papír guriga
 • tisztasági betét, pelenka
 • ételmaradékok
 • macskaalom
 • malter, csemperagasztó és társaik

Műanyag WC illatosító, felmosórongy, fültisztító pálcika

Ezekre jellemző, hogy véletlenül kerülnek a WC csészébe. Az illatosító rögzítő füle leugrik a csésze pereméről, a felmosórongyot a felmosóvíz kiöntésekor elfelejtjük kivenni a vödörből, a WC papír tekercs pedig a polcról pont beleesik a WC-be, amit már nem veszünk ki, gondoljuk a víz majd leviszi… Ez nem vicc, találkoztam már ilyen esettel.

A fültisztító pálcika viszont nem véletlenül kerül a vécébe. Azt gondolhatnánk, hogy egy ilyen kicsike kis valami, nem okozhat wc dugulást, pedig ha keresztbe áll, akkor azon már minden felakad. És általában nem egyesével kerülnek elő a wc dugulást okozó katyvaszból…

Túl sok WC papír és nedves törlőkendő használata

Amikor a WC csészébe egyszerre nagy mennyiségű toalettpapír kerül, majd vízzel leöblítjük, a WC nem képes elnyelni a még át nem ázott, meg nem puhult WC papírt. Olyan ez, mint amikor a kelleténél nagyobb falatot próbálunk lenyelni, néha az is végzetes lehet. A túl sok nedves törlőkendő pedig olyan, minta felmosórongyot húztunk volna le.

WC papír guriga

Vannak lehúzható WC papír gurigák, melyekről elmondható, hogy hamar átáznak, szinte feloldódnak a vízben. Viszont a normál gurigák karton anyaga kellően kemény ahhoz, hogy fennakadjanak a WC csészében, vagy azon túljutva a lefolyócsőben szoruljanak meg.

Tisztasági betét, pelenka

A tisztasági betétek gyakran, a pelenkák szinte mindig azonnali WC dugulást eredményeznek.

Ételmaradékok

Nem minden ételmaradék problémás. Ha nem fordulnak elő benne nagyobb darabok, akkor nem okoznak gondot. Például főzelék, leves, tésztafélék nyugodtan lehúzhatók, semmi bajt nem okozunk velük. A probléma a csontokkal és a nagyobb zöldségdarabokkal van. A hosszabb darabok szinte biztosan megakadnak valahol, amiken aztán a WC papír fennakad és kész is a WC dugulás…

Macskaalom

Alapvetően 2 fajtájuk található meg a kereskedelmi forgalomban:

A csomósodó macskaalmok általában bentonitot tartalmaznak, melyek a nedvességet és vele együtt a szagokat is magukba szívva kis méretű labdákká alakulnak, így csak ezt az elhasználódott mennyiséget kell kidobnunk és pótolnunk időről időre.

A nem csomósodó macskaalmok papírt, fűrészport, fa pelletet, szilika gélt és apró kőzetdarabokat tartalmaznak. Ez a fajta is magába szívja a nedvességet és a kellemetlen szagokat, viszont itt az egész mennyiséget egyszerre kell cserélnünk, melyet ha a WC-be borítunk, akkor jó eséllyel ágyazunk meg egy nagy WC dugulásnak…

Malter, festék, csemperagasztó

Lakásfelújítások, vagy akár új építkezések során is sajnos sokféle dolgot öntenek a szakik a WC-be, pedig tudják, hogy nem lenne szabad, de az udvar biztos túl messze van…

Ezek közül egyértelműen a mai modern csemperagasztók a legveszélyesebbek, mert képesek víz alatt is megkötni. A WC csésze anyagához kötött csemperagasztóban aztán könnyen elakad a WC papír, ezzel rövid időn belül dugulást okoz. Előfordulnak olyan esetek is, amikor hónapokig, sőt évekig nem okoznak gondot ezek a fajanszhoz kötött cement alapú „dudorok”, de egy idő után valamiért leválnak a felületről és keresztbe állnak a WC csésze utolsó szakaszában. Így már a rájuk húzott toalettpapír megakad, felhalmozódik és „készen is van” a WC dugulás. Szóval ezeket még nagyon felhígított állapotukban SE öntsük a lefolyóba!

Tippek, praktikák WC dugulások ellen

Tipp 1:

„Nagyvécé” után mindig öblítsük le az összes vizet a WC tartályból, ezen ne spóroljunk. A bőséges vízmennyiség segít az összes WC papírt és minden mást biztonságos távolságra szállítani a csatornarendszerben. A kevés vízzel történő öblítésnél jó esély van arra, hogy ezeknek a szennyeződéseknek egy része ott marad a csatorna kisebb esésű részein, majd a következő „adag” ezeken torlódva lelassul, így a lefolyórendszer öntisztulása szenved csorbát.

Tipp 2:

Használjunk zselés anyagú illatosítót, amit az öblítővíz útjába ragasztunk. Amennyiben mégis a műanyag illatosítóhoz ragaszkodunk, annak kampóját szigetelőszalaggal vagy leukoplaszttal „bombabiztosan” rögzítsük a WC csésze külső falához.

Tipp 3:

Amennyiben kénytelenek vagyunk sok WC papírt használni, azt ne a dolgunk végeztével egyszerre öblítsük le, hanem a „művelet” közben is öblítsük le a beledobott papírt, így védekezve a WC dugulás ellen.

Tipp 4:

Egy jól működő, problémamentes WC lefolyóba nyugodtan bele lehet dobni akár a normál, „nem lebomló” nedves törlőkendőket is, de egyszerre 2-3 darabnál többet NE húzzunk le. A „vécébe dobható”, „lebomló” törlőkendőkből se küldjünk le egyszerre többet, mert ha le is bomlanak, nem azonnal teszik ezt. Ugyanúgy dugulást okoznak, mint „mezei” társaik!

Tipp 5:

Ha mindenáron a WC-be szeretnénk önteni az ételmaradékot, akkor a leves tésztával és a főzelék feltét nélkül mehet, a többit TÉNYLEG dobjuk a kommunális hulladékok közé! A macskaalommal járjunk el ugyanígy.

 

Amikor már elkéstünk:

WC duguláselhárítás házilag

Tipp 1:

Ha „sikerült” sok WC papírt lehúzni és a víz nem megy le, vagy csak lassan szivárog el, akkor ne essünk azonnal kétségbe. Várjunk pár percet, hogy kellően átázzon a nagy mennyiségű WC papír, majd szakaszosan engedjünk rá mindig egy kis vizet a WC tartályból, vagy ha ez nem lehetséges, akkor vödörből. Az esetek zömében egyszer csak megindul az átázott papírgombóc és mindenki megnyugodhat.

Tipp 2:

Amennyiben így mégsem járunk sikerrel, ne csüggedjünk, vegyük elő a legolcsóbb WC dugulás elleni szerszámot, a WC pumpát. Fontos, hogy kis fejű pumpa legyen, ami belefér a WC csésze nyílásába. Ezt LASSAN lenyomjuk a WC csésze aljáig, hogy ne fröcsköljön ki a víz a vécéből, majd egy határozott, ámde rövid úton történő mozdulattal felrántjuk. A létrejött vákuum megteszi a dolgát.

VOILÁ, siker!

Tipp 3:

Ha nincs WC pumpánk, akkor ugyanezt a módszert alkalmazva WC kefével is megpróbálkozhatunk, azzal a különbséggel, hogy itt a WC kefét lefelé is tolhatjuk dinamikusan, kevésbé fog fröcsköni. A pumpához képest nyilván sokkal kisebb lesz az esélyünk a győzelemre.

Tipp 4:

Mindenféle jóindulatú tanács ellenére se öntsünk sósavat, vagy lefolyótisztító szereket az eldugult WC-be, mert szó szerint teljesen feleslegesen szórjuk a pénzt a lefolyóba. Amennyiben duguláselhárítás céljából a WC csészét le kell szerelni a falról, vagy fel kell szedni a padlóról, úgy ezek az agresszív anyagok a padlón kötnek ki, ezekben tapicskol majd a szakember…

Az interneten böngészgetve néha „belebotlok” a WC dugulás elleni praktikák között olyan tanácsba, hogy „öntsünk SÓT a WC-be”…

És ez a tanács szakemberek „tollából” származik…

Lefolyó dugulás ellen

El sem tudom képzelni, hogy mit kellene tennie a sónak a lefolyó dugulása ellen, vagy annak megelőzése érdekében…

Fürdőszobai dugulások

Mosdó dugulása

A mosdók lefolyóinak dugulásait hajszálak, szőrszálak okozzák, melyek fennakadnak a leeresztő nyílások csavarjain, vagy a bűzzáró szifonokban. Ezekre aztán rárakódik a szappan, kézmosó szer, fogkrém, majd ebbe a zsíros, ragacsos elegybe pedig a további hajszálak, szőrszálak már könnyebben bele tudnak tapadni, ezzel tovább gátolva a lefolyóból távozni kívánó szennyvíz útját. Az idő múlásával egyre nagyobb csomóban gyűlik fel a bűzzáró szifonokban ez a „szőrgombóc”.

A borotválkozások során rengeteg apró szőrdarabka is belekerül a mosdó lefolyójába a zsíros borotvahabbal együtt, melyek önmagukban is elég komoly szerepet játszanak a mosdók dugulásaiban.

Ezek ellenére a mosdók viszonylag ritkán szoktak eldugulni.

Zuhanyzó dugulása

A zuhanyzók lefolyóinak dugulását szintén hajszálak és szőrszálak okozzák, de itt jóval sűrűbben fordulnak elő dugulások, mivel sokkal intenzívebb használatnak vannak kitéve. A zuhanyzások és hajmosások alkalmával érthető módon több a lefolyóba kerülő hajszál és szőrszál. Általában itt is, mint a mosdók dugulásánál, könnyű dolgunk van, mert a kiemelhető zuhanyzó bűzzárak úgy vannak tervezve, hogy a hajszálak és szőrszálak nagy részét felfogják. A nagy csomóban felgyűlő szennyeződést eltávolítva máris akadálytalanul tud távozni a víz a lefolyóba.

Tippek, praktikák a fürdőszobai dugulások ellen

Tipp 1:

Takarítsuk rendszeresen a bűzzáró szifonokat. A mosdók szifonjait elegendő évente egyszer szétszedni és kitisztítani, mivel ezek sokkal kevesebb szennyvizet szállítanak, ezért nincsenek olyan intenzív használatnak kitéve, mint a fürdőkádak, zuhanyzók lefolyói.

Tipp 2:

A hagyományos lefolyónyílásokban használjunk szűrőket, ezek hatékony védelmet nyújtanak a hajszálak és szőrszálak lefolyóba jutása ellen.

Ugyanakkor, ha ezek a szűrők telítődnek, akkor gátolják az elhasznált fürdővíz lefolyóba jutását. A szennyvízvezeték nem képes a hatékony öntisztulásra, mert a szennyezett víz csak csordogál a lefolyócsőben, így könnyebben keletkeznek bennük lerakódások.

Ezért ha azt vesszük észre, hogy az elhasznált víz nem a megszokott intenzitással távozik, akkor tanácsos akár zuhanyzás közben is kivenni a szűrőben összegyűlt hajszálakat, utat engedve ezzel a víz akadálytalan csatornába áramlásának.

Tipp 3:

Amennyiben úgy érzékeljük, hogy a zuhanyzó, vagy a fürdőkád leeresztő nyílásán még tiszta szűrő esetén sem a megszokott sebességgel folyik le víz, használjuk a jól bevált WC pumpát.

 

Ha mégsem lenne szerencsénk:

Tipp 1:

Ha a mosdónál mégis kialakulna a dugulás, azt nagyon könnyen elháríthatjuk a bűzzáró szifon szétszedésével és alapos tisztításával. Amennyiben biztosra akarunk menni és rendelkezünk jó minőségű, használható WC pumpával, a bűzzáró szifon kitakarítása után ennek az egyszerű eszköznek a helyes használatával a mosdó lefolyócső távolabbi részein maradt lerakódások is fellazíthatók és eltávolíthatók. Ezzel tökéletesen tisztává varázsolhatjuk a mosdónk lefolyóját.

Tipp 2:

Azoknál a zuhanytálcáknál és fürdőkádaknál, melyeket hagyományos leeresztő nyílással telepítettek, a WC pumpát ugyanúgy kell használnunk, mint a mosdó dugulásoknál. A zuhanytálcáknál annyival könnyebb a dolgunk, hogy nincs túlfolyó, amit be kell fognunk.

 

NAGYON FONTOS:

Az újabb zuhanytálcák és fürdőkádak duguláselhárításánál „biztos, ami biztos” alapon csak és kizárólag hagyományos, vagy szívó-nyomó WC pumpát alkalmazzunk! Soha ne használjunk drótot, mert ezek jellemzően vékonyfalú flexibilis lefolyócsővel vannak szerelve, amit a bevezetett és csavargatott drót nagyon könnyen felsért, kilyukaszt. Abban az esetben, ha ez bekövetkezik, elkerülhetetlen lesz a bontás…

mosdó duguláselhárítás WC pumpa segítségével

Amennyiben nem elégedett a végeredménnyel, keressen bizalommal, rövid idő alatt, korrekt áron megszabadítom a lefolyódugulás minden nyűgjétől!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás