Duguláselhárítás árak fejléc, duguláselhárító szakember

Duguláselhárítás árak – Mely tényezők játszanak szerepet a díjszabásban?

Szerző: | 2021.05.27. | Cikkek

Ebben a cikkben megpróbálok rávilágítani arra, hogy különböző tényezők hogyan befolyásolják a duguláselhárítás árakat.

A duguláselhárító szakemberek a honlapjaikon szinte sosem tüntetnek fel konkrét duguláselhárítás árakat, de még csak sávos „tól – ig” árlistával sem nagyon lehet találkozni.

Ez egyfelől érthető, mert ez nem egy termék, melynek az árképzésében jól meghatározható elemek vannak jelen.

Egy fizikai terméket gyártó cég egy adott alkatrész gyártása során pontosan ismeri a felhasznált anyagok bekerülési költségét. Jól megtervezhető a gyártási folyamat során elhasználódó szerszámok karbantartására, felújítására és cseréjére fordítandó pénzösszeg. Így ezeket a költségeket be tudják építeni az adott termék árába.

A duguláselhárítás egy kicsit olyan, mint a fodrászat

A fodrász sem tudja előre, hogy az időpontra érkező ügyfél hajával mennyi ideig lesz elfoglalva. De az az előnye megvan, hogy ő legalább látja az előtte álló kihívást és el tudja dönteni, hogy mennyi az az idő, ami alatt biztosan elkészül a frizura.

A duguláselhárítás viszont nem ennyire egzakt, jól tervezhető folyamat. Egy duguláselhárító szakember nem lát bele az eldugult lefolyóba. Látatlanban lehetetlen előre megmondani, hogy az adott WC dugulás, mosogató dugulás, vagy fürdőkád dugulás elhárítása mennyi időt vesz majd igénybe, mennyire lesz problémás az adott lefolyócső megtisztítása.

Másfelől mégiscsak kellene valamilyen támpontot szolgáltatni az ügyfelek részére, hogy nagyságrendileg mekkora költségre számíthatnak. Én legalábbis így dolgozom.

Márcsak azért is érdemes előre letisztázni a szolgáltatás árát, hogy a munka végeztével egyik felet se érje meglepetés és a későbbiekben ne legyenek félreértések. Például néha előfordul, hogy a megrendelő mégsem tudja kifizetni az előre megbeszélt összeget. Ilyenkor 8 napos átutalást szoktam felajánlani részükre, melyben részemről rejlik némi kockázat.

Sajnos párszor már jártam úgy, hogy az ügyfél „elfelejtette” átutalni az eldugult lefolyó tisztításának árát, majd a fizetési határidő lejárta után mindenféle okokra hivatkozva, ígérgetve, fizetési haladékot kért.

Mondanom sem kell, hogy ezek a pénzösszegek azóta sem érkeztek meg a számlámra…

Egy duguláselhárítás ára több dologból tevődik össze

A helyszín megközelíthetősége

A budapesti parkolási anomáliákat nem kell bemutatnom, a belvárosban sokszor csak 2-3 háztömbnyi távolságra lehet parkolóhelyet találni, onnan kell a felszerelést eljuttatni a helyszínre.

Elég sűrűn előfordul, hogy a lakás, ahol az eldugult lefolyó található egy olyan társasházban található, ahol nincs lift. Gyakran kell a második – harmadik, vagy akár a negyedik emeletre felcipelni a nagy tömegű duguláselhárító gépeket és szerszámokat. (Ez apróságnak tűnhet, de például a bútorszállító és költöztető cégek többsége is plusz költségen mozgatja az emeletre a súlyos holmikat.)

Az eldugult lefolyó elhelyezkedése

A következő tényező, ami meghatározza a duguláselhárítás árát, hogy mennyire hozzáférhető az eldugult lefolyó, milyen szűk helyen kell dolgozni. Nem mindegy, hogy az eldugult mosogató szifonja rögtön a mosogató szekrény ajtaja mögött van, vagy egy szerencsétlen tervezés miatt a falban lévő lefolyócső nyílása 2 méterrel odébb található a szekrény sarkában. Ilyenkor nagyon kényelmetlen lesz a konyhai lefolyó dugulásának elhárítása. Egy szűk helyen borzasztó nehéz kezelni a duguláselhárító gépet. A szekcionált spirál toldásához esetenként ki-be kell bujkálni a konyhai szekrényben, így időben is elhúzódik a mosogató dugulás elhárítása.

mosogató dugulás Budapest X. ker., Duguláselhárítás NON-STOP, Duguláselhárítás azonnal, Duguláselhárítás Budapest XI. ker., csőgörény, csőtisztító spirál, lefolyó dugulás, konyhai lefolyó dugulás, duguláselhárító szakember, duguláselhárítás árak

Régi, elöregedett alkatrészek

Az sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a mosdók, mosogatók bűzzáró szifonjai. Az elöregedett alkatrészek miatt sokkal körültekintőbben kell eljárni a szétszerelést illetően. De így is számtalan esetben marad a duguláselhárító szakember kezében az adott példány hollandere, vagy mállik szét a gumitömítés, melyet pótolni kell. Abban az esetben, ha a tömítés nem valamilyen speciális darab, általában rögtön tudjuk cserélni. Viszont amikor egy műanyag, vagy sárgaréz alkatrész, adja meg magát, akkor nem marad más hátra, mint beszerezni az adott darabot. Ilyenkor sajnos gyakran a komplett szifont cserélni kell, mert bizonyos elemeket nem árulnak külön. Ez pedig költségnövelő tényező, már csak a ráfordított idő miatt is.

az idő pénz, duguláselhárítás árak

WC duguláselhárítás árak

Egy falra szerelt WC dugulása esetén, ha a WC csészét le kell szerelni a falról, nem mindegy, hogy az körbe van-e fugázva szilikonnal vagy sem. Amennyiben igen, akkor azt precízen körbe kell vágni, illetve a lefolyó dugulás elhárítása után a WC csésze felszerelése előtt el kell távolítani a régi szilikont a WC csészéről és a csempéről is. Majd ugyanilyen precízen ismét körbe kell szilikonozni. Ugyanez vonatkozik a pissoire dugulásokra is.

duguláselhárítás árak, lefolyó dugulás, piszoár fugázva

szilikonnal fugázott piszoár

Ez a helyzet a padlón álló WC csészék esetén is, csak itt gyakran malterrel vagy csemperagasztóval rögzített szaniterekkel lehet találkozni. Ilyenkor a duguláselhárító szakember kénytelen felvésni a WC csészét. Mivel ez a rögzítési technológia több tíz évvel ezelőtt volt „divatban”, ennek megfelelően a WC csésze kerámia bevonata is öreg, repedezett. Ezért a vésés során a feszegetés és kocogtatás hatására nagyon nagy eséllyel elreped. És mert ez a munkafolyamat jelentősen megnehezíti a munkát, illetve időigényes is, ezért ez is felfelé hajtja a duguláselhárítás árát…

Előfordul, hogy egy „csak” szilikon alapú ragasztóval rögzített WC csészét kell felszedni a járólapról. De a telibe ragasztott fajansz persze nem adja könnyen magát, jellemzően ezt is vésni és feszegetni kell. Itt szintén fennáll a repedés veszélye. Mindkét esetben nehéz elmagyarázni az ügyfélnek, hogy bár a duguláselhárító szakember megpróbálja óvatosan, nagy gondossággal eltávolítani a WC csészét, az nem az ő hibája, ha nem sikerül egészben megmenteni.

Nagy a „szórás” a duguláselhárítás árak terén

Az ilyen kockázatos és időigényes beavatkozás miatt sokszor irreálisan magas duguláselhárítás árat adnak meg egyes szakemberek. Akadnak olyan ügyfelek, akiknek ez megfelel, de sokan ezeket a magas díjakat nem tudják, vagy nem szeretnék kifizetni.

Ügyfeleim sokszor már a telefonhívás elején érdeklődnek, hogy mennyiért vállalom az eldugult lefolyó tisztítását, mert az előzőleg felhívott mester 40 – 70 ezres árat említett.

Egy mosogató dugulás, vagy egy WC dugulás elhárításáért véleményem szerint is nagyon magas ez az összeg, de el kell fogadni, hogy valaki ennyiért dolgozik.

Sok duguláselhárítással foglalkozó szakember arra hivatkozik, hogy drága szerszámai vannak és a folyamatos hirdetések is sok pénzt emésztenek fel.

Igen, sok speciális szerszám ára irreálisan magas. Nekem viszont az a véleményem, hogy drága duguláselhárító gépeket és szerszámokat azért vásárlunk, hogy egyáltalán dolgozni tudjunk. Nem etikus ezeket mindjárt az első hónapokban „kifizettetni” az ügyfelekkel. Nyilván valamilyen mértékben kénytelenek vagyunk beépíteni a duguláselhárítás árakba a szerszámok javítását, cseréjét, hiszen ezek a használattól folyamatosan kopnak.

Azonban valószínűleg mi sem örülnénk, ha az autónkon rutinszerűen elvégzett olajcsere alkalmával az autószerelő „bemondana” egy irreálisan magas árat. Mert mondjuk most vett egy csápos emelőt 5 millióért és ennek az árát minél előbb vissza szeretné termelni…

duguláselhárítás árak, mérőszalag

Duguláselhárítás árak távolság alapján

Számos duguláselhárító szakember folyóméter alapján határozza meg az árait. Amikor egy hirdetésben, vagy honlapon olyasmit olvasunk, hogy „mosogató dugulásának elhárítása 2500 Ft-tól”, vagy „WC dugulás elhárítása 3500 Ft-tól”, akkor szinte biztosra vehetjük, hogy ezek a duguláselhárítás árak méterben értendők.

Talán érthető is lenne ez a fajta árképzés, mert ha belegondolunk, valóban nem mindegy, hogy a WC dugulás, vagy a mosogató dugulás a lefolyócső mely szakaszán található. Minél nagyobb távolságra kell a duguláselhárító spirált beküldeni a lefolyócsőbe, annál több ideig tart a dugulás elhárításának folyamata.

Nálam nincs „folyóméter ár”, én nem így dolgozom.

WC dugulás Budapest III. ker., Duguláselhárítás NON-STOP, Duguláselhárítás azonnal, Duguláselhárítás Budapest III. ker., csőgörény, csőtisztító spirál, lefolyó dugulás, duguláselhárító szakember

Jómagam nem tartom etikusnak ezt a gyakorlatot, mert mindegy, hogy milyen messze található a dugulás gócpontja, így is – úgy is meg kell tisztítani a komplett lefolyórendszert. Legalábbis tanácsos a spirállal jóval tovább haladni a lefolyó dugulását okozó szennyeződésen, mert csakis ebben az esetben lehetünk biztosak abban, hogy a némileg fellazított szennyeződést nem csak tovább toljuk a lefolyócsőben, hanem teljesen el is távolítjuk azt. Ha nem így járunk el, akkor jó esély van arra, hogy egy hamarosan kiújuló mosogató dugulást, vagy WC dugulást idézünk elő. A legrosszabb esetben az is előfordulhat, hogy a teljes lefolyórendszer pár napon belül ismét eldugul.

Szóval teljesen mindegy, hogy pl. egy mosogató dugulás a lefolyócső 3. vagy 10. méterén keletkezett. Az elvégzett munka nem lesz drágább attól, hogy messzire kell a duguláselhárító spirált beküldeni.

A folyóméter árnál már csak az a viccesebb, amikor „fix áron” hirdetik a szolgáltatást, de nincs meghatározva az a bizonyos „fix”…

A következő tételek is befolyásolják a duguláselhárítás árát és valamilyen mértékben kénytelenek vagyunk beépíteni az árba:

A szerszámok takarítása

Sokan nem tudják elképzelni, hogy egy mosogató dugulása után hogy néz ki a duguláselhárító spirál és a gép belseje. Ezeket a lehető leghamarabb, de legalább a nap végén meg kell takarítani. A spirálról gőzborotvával el kell távolítani a zsíros lerakódásokat. Ezután meg kell szárítani, majd speciális olajjal (ami nem olcsó) lepermetezni, megvédve ezzel a korróziótól. A duguláselhárító gép borítását le kell szedni és ezt is takarítani, majd zsírozni kell. Ez a folyamat legalább egy órát vesz igénybe. Az idő pedig, mint tudjuk, pénz.

A gépjárművek karbantartása, amortizációja és az üzemanyag költség sem elhanyagolható tétel, ezeket is számításba kell vennünk.

És végül, de nem utolsó sorban

A profit egy részét visszaforgatva fejlesztjük, korszerűsítjük az eszköztárunkat, annak érdekében, hogy minél hatékonyabban el tudjuk hárítani az ügyfeleinknél előforduló lefolyó dugulásokat.

Mindezektől függetlenül, ha olyan érzése támad, hogy az eldugult lefolyó tisztításáért kért pénzösszeg irreálisan magas, akkor az valószínűleg úgy is van.

Ezért azt tanácsolom, hogy még sürgős esetekben is több duguláselhárító szakembert keressenek meg és tájékozódjanak a duguláselhárítás ára felől.

Az itt látható duguláselhárítás árak tájékoztató jellegű, úgynevezett „tól-ig” díjak, melyeket csak nagyon indokolt esetekben lépek túl.

+50% éjszakai felár (22:00 - 06:00)

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás